spar penge på mad - billede af sandwich med penge i

Spar penge på mad

I tredje indlæg om at spare penge, kommer jeg med en række konkrete tips til hvordan du kan spare penge på mad.

Madbudgettet er en enorm post på husholdnings kontoen, men også en af dem der kan spares meget på. Huslejen er fast, det samme er dine abonnementer (omend du kan skifte til billigere, indimellem), men madbudgettet kan du i høj grad selv rykke på, og spare penge på mad. Mange penge.

Når du skal spare penge på mad, gælder det i høj grad om at have disciplin. Du skal have disciplin både når du planlægger dit madindkøb, når du står i supermarkedet og når du kommer hjem fra supermarkedet.

Men dermed ikke sagt at du behøver at leve udelukkende af vand og brød, det kan sagtens lade sig gøre at spare penge på mad, uden at gå til ekstremer og kun leve af havregrød og rugbrød.

Læs os de andre indlæg på bloggen om at spare penge på strøm og spare penge på vand.

Spar penge på mad når du spiser ude

Dette sparetip lyder måske lidt modsigende i forhold til tip nummer to her på listen, men engang imellem skal man udenfor døren og have nogle nye indtryk – hvis økonomien tillader det, selvfølgelig.

Og når du spiser ude kan du lige så godt spare penge på maden du køber, for det er der bestemt mulighed for.

Jeg har selv gode erfaringer med Early Bird, som lige nu dog kun er at finde i København og Aarhus.

På Early Bird er der mange forskellige restauranter og caféer der giver rabat på maden hvis du køber derigennem.

En af mine favoritter er COCK’S & COWS i Kødbyen, hvor du får en tredjedel skåret af prisen gennem Early Bird. Køb fx deres CHEESE ’N’ SMOKE BURGER med fritter og chili mayo til, for kun 109 kroner i stedet for 163 kroner.

Skab overblik

Hvis du vil spare penge på mad er det i min optik super vigtigt, at have overblik over hvad du bruger dine penge på på madbudgettet.

Lav derfor en separat madkonto med et hævekort til. På den måde har du adskilt dine madudgifter fra resten af dine udgifter og skabt overblik.

Vær derefter tro mod madkortet og brug det kun til mad, ellers ryger overblikket.

Hvis du er medlem af Coop, Storebox og Lidl+ kan du også oprette dig på app’en Spenderlog, hvor du kan få overblik over hvilken kategori du bruger flest penge på. Dette er en virkelig smart app, der mildest talt er genial til at skabe overblik over udgifterne til mad.

Spis hjemme og spar penge på mad

Vi starter i den meget nemme ende. Hvis du spiser ude ofte, er det meget svært at spare penge på mad. Derfor: lad vær så ofte du kan!

Hvis vi tager pizzaen, som vel er en af danskernes favorit fastfood retter, og sætter gennemsnitsprisen til 65 kroner, så har du brugt 260 kroner. Med en stor bakke pomfritter oveni til deling kan vi runde op til 300 kroner.

For 300 kroner kan du i stedet købe ind til det meste af en uge, hvilket gør fastfood til din nemesis, hvis du ønsker at spare penge på mad.

En anden bonus ved dette tip – og faktisk mange af de andre tips også – er at du sparer dig selv for en masse kalorier. Så spar penge på madbudgettet og kilo på sidebenene. Lad vær med at spis ude.

Drik vand og spar MANGE penge på madbudgettet

Der er en masse ting kroppen har brug for og en af dem er væske, og her mener jeg ikke Cola, Red Bull, ice tea og hvad man nu ellers kan købe af dyre sukkerholdige ting, men vand. Bevares, du får stadig væske i kroppen, men intet af førnævnte er lige så billigt eller sundt som vand, og vi er jo heldigvis et land hvor vandet kommer frisk og rent direkte fra hanen.

Gør det eventuelt til en vane altid at have dunke eller kander med vand i køleren, det gør det hele lidt lækrere.

For lige at hvor mange penge du egentlig kan spare på vand, kan vi sammenligne en liter coca cola, som vel er den mest solgte cola i Danmark.

To liter coca cola kan du få på tilbud til cirka 15 kroner, hvilket giver en literpris på 7,5 kroner. Til sammenligning koster en liter vand inkl. afgifter cirka lidt under 4 øre. Dermed er en liter vand omkring 200 gange billigere end coca cola (og det er endda hvis colaen er købt på tilbud!).

Spar penge på mad med en madplan

Det hele starter med madplanen, hvor du finder ud af, hvad du/i skal have at spise i løbet af ugen, og skriver ned hvilket ingredienser der skal bruges, på den måde får du automatisk en indkøbsseddel at gå efter.

Kig evt. i tilbudsaviserne samtidig med at du laver madplanen, og lav den efter hvad der pt. er på tilbud, og spar endnu flere penge på madbudgettet.

Det gode ved at lave en madplan og købe ind til lang tid af gangen efter den, er at du minimere risikoen for impulskøb og direkte dumme indkøb – du ved, den fristende marsbar der er på tilbud når du står i kø ved kassen.

Som nævnt tidligere er disciplinen en utrolig vigtig faktor, både når madplanen skal laves og når de indkøbene til den skal følges.

Kort sagt: lav ugentlige madplaner, lav den efter hvad der er på tilbud og hav disciplinen til at følge den

Hent eTilbudsavis og spar penge på madbudgettet

eTilbudsavis er en app der indeholder mange forskellige tilbudsaviser (næsten alle). Den er rigtig brugervenlig, og kan hentes til både IoS og Android.

Det smarte ved denne app er at du kan søge efter tilbud på specifikke produkter, ud fra en radius som du selv bestemmer i forhold til hvor du er. På den måde kan du finde relevante tilbud i butikker der er i nærheden.

Når du så har fundet de produkter du vil have, kan du meget nemt tilføje dem til en indkøbsliste i app’en.

Udover at denne app hjælper dig med at spare penge på mad (og andre ting), så er det også rigtig godt for miljøet, da du nu kan undvære de fysiske tilbudsaviser.

Hav altid “fast food” i fryseren og spar penge på mad

Nogle gange er det bare dødens pølse at lave mad, og andre gange har har du bare ikke tid til det, men vil gerne have andet end rugbrød alligevel.

Derfor er det en god idé at have din egen fastfood i fryseren, hvis du vil spare penge på madbudgettet.

Lasagne, kødsovs, suppe og alle mulige andre lækre retter er ideelle at lave ekstra af, så du har til de dage hvor rugbrød eller fastfood er de eneste to løsninger.

Med andre ord: Spis din egen fastfood i stedet for at tage på Burger King, og spar mange penge på mad.

Hold styr på indholdet i fryseren og spar penge

Når vi nu er ved fryseren og indholdet af deri, så kan vi lige tage et tip mere i den retning.

Når overskriften til dette sparetip lyder på at du skal holde styr på indholdet i fryseren, hentyder jeg til at mange ofte bliver i tvivl om hvad de egentlig har i fryseren og hvor lang tid det kan holde sig.

“har vi noget spændende mad i fryseren”, er et spørgsmål jeg kan huske der er blevet stillet mange gange da jeg var barn, og så var det ud og rode i fryseren.

mad holder sig ikke for evigt på frys, så lav en liste over hvad du har af mad i din fryser og hvilken dato det blev smidt på frys. Skriv også disse informationer på selve varen.

Hvis det er en datovare der er købt billigt, så skal der selvfølgelig også lige stå en note om at varen kun kan holde i 1-2 dage når den tøes op.

På den måde sparer du penge på mad ved at intet når at blive dårligt. Derudover er der også en stor tilfredsstillelse over at have styr på sådanne ting – det synes jeg i hvert fald.

Spar penge på mad ved ikke at købe mærkevare

Ordet “mærkevare” er for det meste brugt når man snakker om tøj, men det gør sig bestemt også gældende når det kommer til mad.

Mange af de billigere mærker er ofte lige så gode som de dyrere mærkevare. Ofte er de faktisk produceret på nøjagtig samme fabrik.

Et konkret eksempel jeg selv er stødt på, er med nogle boller fra Kohberg jeg godt kan lide og køber rigtig ofte.

En indkøbstur i Aldi på en helligdag, hvor Aldi var de eneste i området der havde åbent, resulterede i at jeg stod med nogle boller i hånden der til forveksling ligner dem jeg plejer at købe fra Kohberg, men var af et andet og billigere mærke. Jeg kigger bag på posen og finder ud af at de er produceret af netop Kohberg, men blot koster en femmer mindre og har en anden indpakning.

Jeg køber en pose boller cirka hver anden uge, hvilket årligt resulterer i en besparelse på 130 kroner. 130 kroner lyder ikke af meget på et år, men hvis du kan gøre det samme med 10, 20 eller 30 andre produkter, snakker vi pludselig en besparelse på henholdsvist 1300, 2600 og 3900 kroner om året på madbudgettet.

Der er dermed potentielt mange tusinde kroner at spare på mad om året, på blot dette ene tip.

Spar penge på mad ved at tilberede mindre

Den her går ud til min mor, for jeg kan ikke mindes at jeg nogensinde har spist hjemme ved hende, uden at der mindst har været mad til dobbelt så mange som vi har været til spisning.

Så hvis du ikke er typen der får spist rester alligevel, eller maden bare ikke egner sig til nedfrysning eller at spise dagen efter, så sørg for at lave passende portioner i stedet. På den måde sparer du penge på madbudgettet og undgår madspild på samme tid.

Og hey – hvis du en sjælden gang imellem skal tage et stykke rugbrød fordi der er for lidt mad og ikke for meget, så tænk på alle de penge du sparer i det lange løb.

Overvej også om portion nummer to eller det ovennævnte stykke rugbrød overhovedet er nødvendig. Mange gange er det ikke.

Tag din egen pose med

Det er måske et meget simpelt tip, som heller ikke direkte kan spare dig penge på mad, men mere på posen til indkøbet af maden. Faktum er dog, at mange ikke bruger muleposer eller medbragt taske, hvilket både skaber en unødvendig udgift for dig og for miljøet.

For regnestykkets skyld, så lad os sige at du handler en gang om ugen og køber en ny pose hver gang. En plasticpose koster typisk 2,50 kroner hvilket bliver til 130 kroner om året. Det er ikke voldsomt mange penge, men da det er en udgift der helt kan undgås ved blot at medbringe din egen mulepose, så er det dumt ikke at gøre.

Køb stort ind af madvarer der kan holde

Når der er tilbud på varer der bliver brugt meget af, så køb stort ind! Dette gælder specielt ved kød, dåsemad, pasta og andre ting der er langtidsholdbare. En god fryser har sparet sig selv hjem mange gange, i løbet af dens levetid.

Dette er også et sparetip der i høj grad gør sig gældende ved produkter som sæbe, shampoo, toiletpapir og lignende.

Ofte er der halv pris på disse vare, og det er produkter der vel sagtens kan stå for 50% af en snitlig families indkøb. Derfor er der på dette ene tip potentielt tusindvis af kroner at spare årligt.

Brug kuvert systemet og spar penge på madbudgettet

Kuvert systemet går i alt sin enkelthed ud på, at du lægger pengene du har til dit madbudget i 4 kuverter, så du har en til hver uge i måneden. På den måde har du overblik og kontrol over, hvor mange penge du bruger på mad hver uge og hver måned.

Hvis du er typen der udelukkende kører kortet igennem, gør det det sværere at holde styr på hvor meget du egentlig bruger, medmindre du har et separat hævekort til madbudgettet og er god til løbende at checke din netbank.

Personligt tror jeg dette tip fungerer godt for mange der har svært ved at have disciplin når de køber ind, da du virkelig får syn for sagen i forhold til hvor mange penge du egentlig bruger på mad.

Smid eventuelt også dine boner i kuverterne for hver uge, og lav regnskab sidst på måneden over hvordan dit forbrug egentlig ser ud.

En sidegevinst ved dette sparetip kunne sagtens være at der opstod lidt konkurrence, om hvor meget du kan spare og have tilovers i kuverten hver uge, uden at gå sulten i seng.

Udnyt dine rester og spar penge

Det resulterer som regel i en endnu lækrere madpakke end sædvanligt, hvis man bruger resterne til at lave den, samt at du selvfølgelig sparer flere penge på madbudgettet.

Hvis det ikke er madpakke-egnet, så frys det ned og brug det en anden dag, eller stil maden i køleskabet og spis det til frokost dagen efter.

Arla har en masse rest-opskrifter, og du kan sikkert selv finde mange flere gode opskrifter med rester.

Spar penge på mad med maddage

Der findes mange typer mad der er billige men lækre, så hvis du beslutter dig for at have en enkelt eller to af disse dage om ugen, kan der være rigtig mange penge at spare på maden.

Mange har en rugbrødsdag eller en suppedag, men hvorfor ikke have begge dele bare en enkelt gang om ugen.

Der findes utrolig meget lækkert og billig pålæg, og der findes mindst lige så mange forskellige lækre supper.

suppe kan nemt laves for under en tier pr. person og det samme kan rugbrødsmadder. Der er med andre ord rigtig mange penge at spare på madbudgettet med dette tip.

Lav altid madpakke

Kantinemad, bageren, burgerbaren eller tanken? – ingen af delene hvis du vil spare penge på mad.

Madpakken vil altid være det billigste alternativ hvad end den indeholder en hjemmelavet pastasalat, rester fra i går eller rugbrød og frugt.

Sørg derfor altid for at lave madpakke hvis du skal ud af huset i længere tid.

Igen er disciplinen super vigtig her. Husk at det typisk ikke tager mere end 5 minutter at smøre nogle rugbrødsmadder, eller at putte rester fra i går i en bøtte.

Spar penge på mad med din egen urte, rodfrugt- og grøntsagshave

Kartofler, gulerødder, rødbeder, agurker, tomater, asparges og mange forskellige urter, er allesammen grønne lækre madvarer du kan gro selv i den danske muld.

Et kilo kartofler eller et kilo gulerødder koster ikke alverden i supermarkederne, men det er alligevel nogle af de ting der bliver spist rigtig meget af, derfor kan besparelsen på årsbasis også blive ret stor på madbudgettet.

rodfrugterne kan desuden holde sig meget lang tid hvis de er opbevaret rigtigt.

Hvis du vil gå helt amok kan du også plante dine egne æbletræer og pæretræer og blive selvforsynende på den front også.

Jeg har tænkt mig – når jeg engang køber et hus og får lidt jord – at se om det er noget for mig at blive selvforsynende med grønt, for udover gerne at ville spare penge på mad, skal du selvfølgelig også kunne lide at passe haven.

Spis mindre kød

I Danmark er der nærmest tradition for at kødet er hovedelementet i måltidet, og ordsprog og dårlige far-jokes som “alt under 400 gram er pålæg”, bliver sagt i flæng af onkler og fædre der elsker kød.

Jeg forstår det godt, for jeg elsker også selv smagen af et veltilberedt stykke kød, men i virkeligheden så er et maksimalt forbrug på 70 gram om dagen rigeligt til at du får det du har behov for fra kødet, ifølge sundhedsstyrelsen.

Resten burde være groft brød, grøntsager og frugt og på den måde kan du spare mange penge på mad, for grønt er meget billigere end kød.

Og hvis du så spiser primært magert lyst kød, så er der også en masse kalorier og spare, så dette sparetip hjælper både på pengepungen og på kalorie-kontoen.

Kig altid forbi “udløber snart” køleren

Heldigvis er de fleste supermarkeder og discountbutikker begyndt at sætte varer der snart udløber drastisk ned, så du og jeg kan spare en masse penge.

Når du går forbi denne køler, så køb kun det du har brug for, det du kan nå at få spist eller produkter som kan holde sig, hvis de kommer i fryseren.

Hvis du køber en masse produkter fordi de er voldsomt nedsat, men ikke får dem brugt alligevel, har du jo desværre ikke sparet penge.

Lav udfordringer til dig selv

Mig og min kæreste har haft meget held med at lave udfordringer til os selv i forhold til vores forbrug på mad.

Fx så har vi en løbende aftale om, at vi kun køber ting på tilbud og discountvarer.

En anden ting vi gør for at gøre det lidt sjovere at spare penge på mad, er at vi bruger overskuddet på vores madkonto til lækre ting.

Igennem tiden er det blevet til en ny seng, to Sonos højtalere, to sæt salt- og peber kværne og et lækkert rullebord fra Normann Copenhagen – det næste vi sparer op til er et nyt TV.

Vi gør det på den måde at vi begge sætter 1000 kroner over på madkontoen hver måned, overskuddet der er når måneden er omme sætter vi over på en separat konto, så de ikke bare går videre til næste måned.

Lige pludselig står der en del penge på den separate opsparingskonto, da vi som regel sparer 4-600 kroner op fra madbudgettet hver måned.

2 kommentarer

 • sune

  2. december 2019

  En sjov måde jeg spare mange penge på er at fiske, jep! med en fiskestang.
  Der findes massere søer og kyster/hav hvor der er gode spisefisk lige til at hive op.
  Næste helt gratis! Koster et fiskekort på ca.100kr. om året. og
  en stang fra Harold Nyborg eller Bilka med et par blink til. (i alt ca. 3-400 kr)
  Man må faktisk godt fiske med garn/ruse, hvis man overholder reglerne!
  Du kan finde reglerne på : https://fisketegn.dk

  Svar
  • John Nylander Bakken

   4. december 2019

   Hej Sune.

   En kreativ måde at spare penge på mad på – jeg kan lide det!

   Der er selvfølgelig en investering i kroge, blink, fiskestang osv. til at starte med, men jeg er fuldstændig enig i at det potentielt kan være en rigtig god og velsmagende måde at spare penge på mad på.

   Jeg vil dog anbefale at man starter med at låne udstyret da det jo stadig koster lidt penge uanset hvad. Derudover er det at fiske i høj grad også noget man skal kunne lide før det giver mening som metode til at spare penge på, for nogle gange går tidsforbruget ikke op med den økonomiske gevinst, hvis man ikke fanger så meget på de timer man nu er ude at fiske.

   Venlig hilsen John

   Svar

Skriv et svar