Boksefilm er en genre jeg er helt vild med, jeg decideret elsker en god boksefilm, hvad end den er af nyere eller ældre dato, synes jeg en god boksefilm kan noget helt specielt.

jeg ved ikke rigtig hvad det er der drager mig – måske er det fordi, at der typisk er en underdog involveret der som regel klarer skærene, det er jo altid en god fortælling. Men jeg kan ikke præcist sætte fingeren på, hvad det er der gør at boksefilm falder i min smag.

En god boksefilm kan sagtens – i min optik – tåle et genbesøg en gang hvert andet år, så jeg har hen ad vejen lavet en liste over boksefilm, når jeg er stødt på en god en af slagsen, så jeg ikke skal huske eller lede, hver gang jeg er i humør til en god boksefilm.

Denne liste tænker jeg at der er andre der måske kunne få noget ud af, derfor har jeg lavet denne liste med de bedste boksefilm jeg har set.

Listen er ikke sat i kronologisk, alfabetisk eller nogen som helst anden form for rækkefølge. Det er ganske enkelt “bare” en liste, over de bedste boksefilm jeg har fundet og fornøjet mig med gennem tiden.

Læs også: Fede gadgets der holder din øl eller drink kold

Southpaw

Jaky Gyllenhaal i filmen Southpaw, en god boksefilm

Lad mig lige starte med at sige at Sauthpaw er en fantastisk boksefilm, og at den får de varmeste anbefalinger herfra, så hvis du er landet her på siden, fordi du er på udkig efter en god boksefilm, så bare start med Southpaw – det tror jeg ikke du vil fortryde.

I denne boksefilm spiller Jake Gyllenhaal en hårdtslående og hårdt presset bokser og familiefar, der på den ene side skal håndtere sin boksekarriere og alle pengene, og på den anden side en tragisk hændelse i familien, der tvinger ham til at træffe nogle svære beslutninger.

Jeg synes det er intet mindre end en genistreg af en omgang skuespil Jake Gyllenhaal leverer. Jeg blev faktisk nødt til at sætte filmen på igen med det samme, efter at have set den første gang, og det mindes jeg kun er sket meget få gange.

Warrior

Tom Hardy i boksefilmen Warrior

I denne boksefilm har vi Tom Hardy, Joel Edgerton og Nick Nolte i hovedrollerne. Egentlig så er det en smule frækt at kalde det en boksefilm, da det er MMA der er omdrejningspunktet og ikke udelukkende boksning, men boksning er jo en underkategori i MMA, så jeg tager den med.

Warrior er en fantastisk fortælling om to brødre der begge er eminente kæmpere på hver deres måde. Den ene bror er hjemvendt fra krig med alt hvad det medbringer, og den anden forsøger at få økonomien og dagligdagen til at hænge sammen i familielivet.

Begge prøver at få enderne til at hænge sammen, både indbyrdes og med hver deres udfordringer, samtidig med at de kæmper for den helt store titel og pengepræmie i den samme turnering, mod nogle af verdens bedste MMA kæmpere.

Det er en gribende historie med en hårdtslående intensitet, også uden for bokseringen. Helt bestemt en anbefalelsesværdig og god boksefilm / MMA film.

The fighter

Mark Wahlberg og Christian Bale i The fighter, en fantastisk god boksefilm

Baseret på en sand historie, spiller selveste Mark Wahlberg og Christian Bale brødrene Micky Ward og Dicky Eklund.

En eminent boksefilm om boksning (selvfølgelig), familiedrama, kærlighed, stofmisbrug og penge.

Micky Ward er en lovende bokser med et stort potentiale, og en bror der tidligere har gået sin egen sejrsgang i bokseringen og nu agerer som træner for Micky, mens brødrenes mor leger Manager.

Problemet er bare, at familien og moderen helst vil se hurtige penge og at Dicky Ecklund er skudt af på stoffer. Ved siden af dramaet i familien, finder Micky kærligheden, som dog viser sig at være svær at håndtere, midt i alt dramaet og alle problemerne.

Endnu en god boksefilm der portrætterer nogle svære emner fra en virkelig historie.

Jeg har set filmen en del gange efterhånden, for The Fighter er en af den slags boksefilm jeg bliver ved med at vende tilbage til, når jeg er i boksefilms-humør. Kæmpe anbefaling herfra!

Ali

Billede af Muhammad Ali

Historien om en af de måske største boksere gennem tiden, Muhammad Ali. Portrætteret af Will Smith.

filmen fokuserer på årene 1964 til 1974 hvor Muhammad Ali både boksede sig til titlen som heavyweight champion og tog den fra den famøse bokser Sonny Liston.

det var også i løbet af disse år, hvor Muhammad Ali konverterede til Islam og hvor stor kritik af Vietnam krigen fandt sted, hvilket denne fantastiske boksefilm også skildre gennem Muhammed Alis øjne og tanker.

I samme periode blev Muhammad Ali udelukket af de internationale bokseforbund, men kæmper en politisk kamp for at komme tilbage.

Sidst men ikke mindst skal Ali i ringen mod George Foreman i den legendariske kamp vi kender som “rumble in the jungle”. Alt i alt en fantastisk boksefilm som handler om meget mere end bare boksning, men selvfølgelig med boksning som omdrejningspunkt.

Million Dollar Baby

Plakaten til Million Dollar Baby, en god boksefilm

Bokseverdenen og nok derfor også de fleste boksefilm, er domineret af mænd, men det betyder ikke at kvinderne ikke også har lavet guld når det kommer til gode boksefilm.

Hilary Swank er fantastisk i boksefilmen Million Dollar Baby, hvor hun spiller sammen med Clint Eastwood (som også har instrueret filmen) og Morgan Freeman.

At Million Dollar Baby er en fantastisk god boksefilm er også anerkendt ved Oscar uddelingen i 2005, hvor filmen, instruktøren og skuespillerne vandt bedste film, bedste instruktion, bedste skuespillerinde, og og bedste birolle.

Filmen handler om en undervurderet og afskrevet boksetræner, Frankie Dunn, som til at starte med ikke vil træne servitricen Maggie, fordi han mener at hun er for uerfaren og for gammel.

Maggie arbejder hver dag hårdt i boksecentret, og overvinder Frankie ved at vise sit potentiale og sin arbejdsmoral. Et samarbejde begynder at forme sig og viser sig at have muligheder for, at føre den hårdtarbejdende Maggie langt i bokseverdenen.

Rocky filmene

Sylvester Stallone i rollen som Rocky i bokse filmene af samme navn

Rocky filmene tæller hele 6 gode boksefilm med Sylvester Stallone i hovedrollen:

  • Rocky
  • Rocky II
  • Rocky III
  • Rocky IV
  • Rocky V
  • Rocky Balboa

Allesammen gode film – selvfølgelig er nogle af dem bedre boksefilm end andre, men i kategorien generelt, er de alle blandt nogle af de bedste, og derfor ryger de alle med i min oversigt over gode boksefilm.

Den første i rækken – Rocky – fortjener at blive fremhævet, for det er intet mindre end et mesterværk af en boksefilm. Det er dog heller ikke gået Oscar uddelingen forbi, for filmen som udkom i 1976 blev nomineret til hele 11 Oscars, hvoraf den vandt de tre: Bedste film, bedste instruktion og bedste redigering.

Filmene handler om Rocky Balboa, som er en middelmådig bokser med potentiale, men som aldrig rigtigt er kommet videre med sit liv og med boksningen, end til at være inddriver for lånehajer, på trods af det enorme potentiale . Han bliver lidt tilfældigt valgt som modstander til Apollo Creed, i en kamp om sværvægts mesterskabet, herfra beslutter Rocky at tage boksningen seriøst.

Creed 1 og 2

Billede af presseevent for boksefilmen Creed

Creed 1 og 2 kommer på listen over gode boksefilm lige efter Rocky filmene, og det er der en hel naturlig årsag til. For i Creed filmene har Rocky (spillet af Sylvester Stallone) skiftet rolle fra bokser til træner.

Filmenene handler om Adonis Creed, (spillet af den altid fantastiske Michael B Jordan) som er søn til Apollo Creed. Det teamwork som Rocky og Adonis Creed har er helt specielt, da Rocky i selv har bokset mod Apollo Creed, Adonis’ far.

I 1’eren har Adonis svært ved at finde sin plads i livet. Han er succesfuld ansat i forretningsverdenen, men kan ikke lade være med at tage ud og bokse uofficielle amatørkampe.

Han beslutter sig for at gå efter boksningen, og opsøger derfor Rocky i håb om at gøre ham til sin træner, hvilket ikke er en let opgave. Han bliver grundet sit efternavn og sin fars bedrifter, tilbudt en stor titelkamp som ham og Rocky skal træn hen imod på kort tid.

I denne fantastiske boksefilm finder du også et kærlighedsdrama og et drama omkring Rockys helbred. Alt i alt en fantastisk boksefilm hvis du spørger mig.

Raging Bull

Raging bull er en film instrueret af Martin Scorsese fra 1980 og med Robert Di Nero i hovedrollen som bokseren Jake LaMotta.

Jake Lamotta er en Amerikansk mellemvægts bokser, med et temperament udover det sædvanlige. Han er med andre ord fyldt med jalousi og indre dæmoner, der koster ham ægteskabet.

Raging Bull er lige så meget et drama om Jake LaMotta og alt det raseri han har i sig, som det er en boksefilm, måske endda mere.

Men filmen er med lækre skud i sort/hvid der er betagende i sig selv, og så handler den jo også om en bokser, derfor er den med på listen over gode boksefilm.

Jake LaMottas boksestil ydnytter de mange aggressioner han gemmer på og kan opbygge. Når han har taget imod en del slag til hovedet, opbygget en masse aggressioner og på den måde kørt hårdt på sin modstanders energi depoter – så slår han til.